Månedens tips - PrintScreen og TeamViewer

Som synshemmet kan man komme opp i situasjoner der det er behov for å få forklart skjermbilder. Dette er mulig med noen enkle tastetrykk på tastaturet, og du kan sende bilder av hele skjermen eller kun det aktive programmet til en f.eks. på e-post.

På stasjonære tastatur, finner du oftest PrintScreen-tasten over Insert-tasten. Hvis du holder nede Alt-knappen (til venstre for mellomrom) mens du trykker PrintScreen, vil du kun ta bilde av det aktive programmet. På bærbare tastatur, finner du PrintScreen ved å holde nede FN-tasten og en av spesialtastene. Tasten er merket med "PrtScr" eller noe lignende.

Åpne Kjør ved å trykke Windows-tast og R og skriv inn MSPAINT og avslutt med Enter. Da åpnes tegneprogrammet i Windows som heter Paint. Lim inn skjermbildet med CTRL+V. Lagre bildet ved å trykke CTRL+S og der du ønsker å lagre bildet. Trykk Tab for å komme til listen over formater. Her anbefales å lagre i JPG-format. Paint vil automatisk foreslå det ukomprimerte formatet BMP, men dette tar unødvendig mye plass. Avslutt Paint med Alt+F4. Nå kan filen sendes på e-post og du kan få forklart skjermbildet.

Et annet nyttig verktøy når det gjelder å få hjelp fra seende, er fjernstyringsprogrammet TeamViewer. Det forutsettes at du og den som skal hjelpe deg har TeamVier installert. Den seende kobler seg til PC-en din ved å taste inn en 9-sifret ID og en PIN-kode på 4 tall. Da kan den seende se hva du gjør på PC-en og vedkommende kan styre PC-en din (fjernstyring). Les ner og last ned på www.teamviewer.com..