Fra skranke til planke

- Banktjenester på nettbrett – Skandiabanken
(Skrevet av: Birger B. Kjelbye)

Hvis du har levd en stund, kan du kanskje huske at du måtte i Banken for å ta ut penger eller betale regninger. Da var det gjerne kø, og du måtte komme før klokken tre.

Etter hvert kom bankgiro og sjekker, som gjorde deg mindre avhengig av å måtte oppsøke bankens indre gemakker. Lån derimot, var fremdeles en høytidelig affære.

Etter som tiden har gått, har benken og dens funksjon blitt mer og mer automatisert, først via telefon, så via PC, og i de siste årene også via nettbrett og smarttelefoner.

Et godt eksempel på hvordan man skal gjøre dette skikkelig, er etter min mening Skandiabankens bank app «mobilbank».

Etter å ha lastet den ned og installert den, må den aktiveres. Dette gjøres via for eksempel BankID på Mobil ellr via kodekortet. Dermed er det bombesikkert at det er du som utfører handlingen.

Etter bekreftet aktivering, føres du inn i en startside, der du kan velge hva som skal vises av kontoinformasjon på startsiden. Jeg har fem kontoer til diverse bruk, men kun en Lønnskonto som er hverdagskontoen min, så den valgte jeg til Favoritt. Det betyr at Lønnskonto vises med en gang jeg logger på med et selvvalgt sekssifret tall, og dermed rask oversikt på hva jeg har disponibelt. Man kan legge til så mange kontoer man vil, for eksempel Høyrentekonto, lån etc.

På toppen av skjermen er det flere menyvalg i form av faner. Den mest brukte er Betaling. Her kan jeg utføre:

  • Betaling
  • Kontoutskrift (på skjerm)
  • Forfallsregister
  • Overføre mellom egne konti – skjer med en gang, praktisk

Det er også en fane for Kort, der du kan hente PIN-koden til et kort du har glemt koden på for eksempel. Du kan også regionssperre et kort hvis du har glemt å gjøre dette, eller sperre et tapt eller stjålet kort.

En annen fane fører deg inn på Lån, der du kan sjekke opp hvordan det står til med lån. Husk at dette er en nærmest reiseapp, så skal du gjøre mer fundamentale innstillinger og avanserte søk, må du nok inn på en PC for å ta disse valgene.

Men, appen fungerer helt utmerket, også med Voiceover og med leselist skulle jeg tro. Den er meget nyttig og gjør at jeg trenger enda mindre tid på PCen.

Jeg vet at det finnes apper til andre banker også, men disse kjenner jeg ikke til.

En ting er sikkert, det er sikkert å bruke dem!