Lagring i skyen

(Skrevet av: Birger B. Kjelbye)

Når jeg sier Dropbox, vil de fleste nikke gjenkjennende. Det er fordi dette var den første virkelige skytjenesten som tok skikkelig av. Det fantes noen løsninger for pc og mac for noen år siden som het x-drive, men dette var en relativt tungvint måte å lagre på. Og det kostet ganske mye penger også.

Dropbox, altså veteranen blant skytjenestene, kom for en syv-åtte år siden, den gang for pc og mac, men med det samme smarttelefoner og brett kom på banen, laget man raskt og greit apper for Dropbox også. Og ikke bare, det, flere av de appene som man bruker, både nettlesere, magasinlesere som Zeit og Springboard, skriveapper og andre informasjonssøkeapper, er integrert med Dropbox. Jeg har for eksempel før nevnt scannerprogrammet ScannerPro som lar deg scanne et ark og legge det direkte i Dropbox i egen mappe. Meget prakstisk for kvitteringer og lignende.

Dropbox, som har i utgangspunktet 5MB gratis lagringsplass, er bygget opp som en standard filstruktur, med mapper og trestruktur nedover siden. Det er enkelt å opprette nye mapper, og du kan også dele en mappe med en eller flere, dette kaller vi for elektronisk samarbeid.

Office365 som ble skrevet om i forrige ISEtten, har i disse dager utvidet sin lagringskapasitet med 1TB – altså 1.000 Gigabyte. Det burde holde til noen brev og bilder. Her kan du også enkelt dele et dokument, et fotoalbum eller video til den eller de du merker av på kontaktlisten din. Koster kr. 80 ca hvert år.

Google med Google-docs har gjort det samme, men de har ikke å mye lagringsplass, men du kan også her utvide lagringsplassen ved å betale en årlig sum.

Apple har også en dokumentstøtteløsning via Pages, Numbers og Keynote. Her lagrer du i iCloud, og du kan også her dele dokumenter. Her er det også slik at de 5 første GB er gratis, og så må man punge ut noen hundrelapper hvert år hvis man vil ha mer.

Men, det finnes også andre tjenester der oppe i skyene, og det er backup-løsninger.

Hvis du har vært flink gutt eller jente, har du sørget for å lage sikkerhetskopi av harddisken din, i alle fall dokumenter og bilder på en ekstern harddisk. Nå kan du gjøre det samme, men legge det over til en skytjeneste som for eksempel Bitcasa (bitcasa.com) eller norske Jotta (jotta.no). du får da hente ned en tjener (program) som kan settes opp slik at alt nytt som for eksempel legges i Mine Dokumenter automatisk blir kopiert over til skyen. Dette kaller vi speiling, eller mirroring på engelsk. Jeg har brukt Bitcasa i over ett år nå, og er selv veldig fornøyd med den. Der ligger det vel 4TB med rubbel og bit, og det ligger helt sikkert trygt der. Fordelen er at om noe skulle skje med pcen min, så har jeg full backup av hele C:/, slik at det bare er å sette opp en ny pc og pumpe alt ned igjen. Dette inkluderer også systemfiler, som i utgangspunktet er skrive- og lesebeskyttet.

Hvis du jakter på en grei og oversiktlig lagringsplass for notater og bilder, for ikke å snakke om lydopptak, så kan jeg anbefale Evernote. Dette er i utgangspunktet en gratis tjeneste som finnes både som app og for pc og mac. Denne bruker jeg til å lagre alt av interesse innenfor apper og iphone og mac. Filstrukturen er laget som en samling med notatbøker, slik at jeg har da en notatbok for apper, en for iphone og en for mac. Alle filer er søkbare, også pdf-filer. Jeg kan også merke av en websidee eller kopiere tekst fra hvor som helst og sende til Evernote. Jeg har Premium-versjonen, side jeg henter mer stoff pr måned enn hva gratiskvoten gir rom for, men det er en meget fin og effektiv og ikke minst enkel og oversiktlig måte å samle info på. Og du kan selvsagt dele en notisbok med en eller flere, for eksempel hvis dere jobber i et prosjekt. Det finnes også flere tilleggsapper som kan brukes mot Evernote – søk Evernote i Appstore og se hva som dukker opp om du er interessert.

Det er bare å komme i gang hvis du ikke allerede har gjort det. Skylagring har kommet for å bli, det er en sikker og grei måte å sikre dokumenter og filer på, bare tenk på alle bildene dine du har laget på harddisken hjemme, og hvis noe skulle skje……

Bildetjenesten Revel fra Adobe er en bra og lettbrukt lagringsplass for bilder og video, og betaler du årsavgiften på rundt 600 spenn, får du uendelig med lagringsplass.

En annen variant er Streamnation (streamnation.com) som i tillegg lar deg legge over tv-serier og DVDer du har rippet (ahem - fått rippet), og du kan da se det på for eksempel et nettbrett.

Tilgjengelighet på nettet er blitt helt hverdagsmat for alle veldig fort, og vi er deilig bortskjemte med å ha alt tilgjengelig på fingerspissen til enhver tid. Det er egentlig veldig behagelig.